Wanneer we naar een coach of therapeut gaan doen we dat vaak met een hulpvraag. De hulpvraag heeft betrekking op een probleem waarmee we worstelen in het leven en waar we vanaf willen. Wat we vaak niet beseffen en is dat er onderliggend, in ons onderbewustzijn iets heel anders aan de hand is. Door met paarden te werken is het mogelijk om heel snel naar die diepere lagen te gaan. Dit komt omdat paarden lichaamssignalen waarnemen en niets kunnen met gesproken woorden. Wij bedenken met onze ratio wat we gaan zeggen en hoe we dingen willen verwoorden. Paarden hebben hier niets aan. Zij leven niet in het ratio en reageren vooral op wat zich bij ons van binnen afspeelt.
Paarden zijn enorm gevoelig, Dit komt omdat ze vluchtdieren zijn. Ze scannen 50 tot wel 100 keer per minuut hun omgeving. Dit gaat vaak in zijn geheel aan ons voorbij. Het paard pikt hele kleine veranderingen op. Dit gebeurt ook wanneer wij bij het paard in de bak of een andere afgezette omgeving gaan staan. Het paard pikt elk signaal op en duidelijkheid is van cruciaal belang. Wanneer de coach vragen stelt reageert het lijf, voor onszelf niet altijd merkbaar, maar het paard merkt dat direct. Wanneer wij niet bij de geblokkeerde energie komen, het pijnpunt, vaak omdat we dit onbewust omzeilen, zal het paard gaan helpen. De energie stroomt niet goed. Ons hoofd en hart zitten niet op 1 lijn. Er is incongruentie. Kortom, er is onduidelijkheid.
Doet een paard dit geheel uit eigen belang?
Een paard is een kuddedier en de kudde, de groep, gaat altijd voor het individu. Dit is wel zo handig om het soort in stand te houden. Duidelijkheid zorgt voor een stukje veiligheid. Bovendien, wanneer je energie ergens geblokkeerd is kan dit voor een paard lijken op koliek (buikkramp). En dan wil vluchten niet erg lukken. Kortom het paard komt je helpen uit het belang van de hele kudde.
Maar hoe dan?
Het paard zal bepaald gedrag laten zien dat bij jou inzichten oproept. Op het moment dat je dat toelaat gaat er van alles stromen en dat merk je. Niet alleen tijdens de sessie maar ook in de dagen/weken erna. Soms hoeven inzichten niet eens bewust te worden. Blokkades lossen zich gewoon op.
Sowieso is het wanneer je met zo’n groot dier samen in de ruimte staat moeilijker om in je hoofd te blijven. Je zakt vanzelf naar een ander bewustzijnsniveau waardoor zaken waar je mee zit zich vanuit een andere invalshoek laten zien.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Bij één sessie zul je direct een verschil merken. Doordat energie blokkades oplossen kun je je vrijer voelen, meer energie ervaren. Je kunt belangrijke inzichten opdoen waarmee je verder in je dagelijks leven aan de slag kunt. Het kan heel erg fijn en helpend zijn om jezelf te mogen laten zien in de veiligheid van zo’n groot dier. Het heeft immers geen enkel oordeel. Het is eerlijk en duidelijk en het heeft maar één belang; de kudde (jullie samen) gezond maken.
Vaak zul je kiezen voor meerdere sessies en stel je al dan niet bepaalde doelen. Bijvoorbeeld uit je burn-out komen en inzichten mee krijgen die ervoor zorgen dat je niet weer op brandt. Of een stuk traumaverwerking. Weer leren vertrouwen op je eigen lijf. Rouwverwerking. Het accepteren van je plaats binnen het gezin waarin je geboren bent. Er kan een heel duidelijk probleem zijn waar je mee worstelt. Het kan ook zijn dat je ervaart dat je geen energie hebt terwijl je geen idee hebt hoe dit komt. Emoties vasthouden, niet laten stromen is namelijk energie vast houden en dat is heel erg vermoeiend! Kortom, het maakt niet zoveel uit waar je ‘denkt’ mee te zitten. Het paard heeft geen hulpvraag nodig namelijk omdat het paard jou op dieper niveau ziet en bij elke sessie opnieuw voelt waar je ‘vast’ zit.
Wat is het verschil tussen paarden coachen en paarden therapie?
Beide zijn concepten bedacht door de mens. Paarden kennen geen concepten en zij doen gewoon wat ze moeten doen op dat moment. Voor hen zit er daarom geen enkel verschil tussen beide werkvormen.
Hoe belastend is dit voor het paard?
Geen zorgen. Paarden kunnen spanning niet vasthouden zoals wij dat doen. Zij nemen spanning van ons over en laten dit direct weer los. Dit doen zij door bijvoorbeeld te gaan gapen. Een paard dat zelf in een kudde leeft en op een voor het paard gezonde manier gehouden wordt zal geen last ervaren van de sessies. Bovendien is het paard tijdens de sessies die ik doe helemaal vrij. Het mag compleet zichzelf zijn en kan zich vrij bewegen. Sessie gebeuren naast het paard en niet op het paard.
Ben jij benieuwd geworden of paarden therapie jouw kan helpen? Neem gerust contact op!