Acupunctuur

Herstel de natuurlijke balans

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) ontstond ongeveer 4000 jaar geleden toen de mens nog dicht bij de natuur leefde en zichzelf als onderdeel daarvan kon ervaren. Dit was in het tijdperk van de Tao en Taoïsten streefden naar een heel lang en gezond leven. De geneeskunde richtte zich op het voorkomen van ziekten in plaats van op het genezen ervan. Men geloofde in goede voeding en kruiden en er werd rekening gehouden met het klimaat en met de seizoenen. Lichaamsoefeningen als Qi Gong en meditatie waren evenzo belangrijk om energie (Qi) te balanceren en optimaal te laten stromen.

Volgens de Chinese zienswijze ontstaat ziekte wanneer de mens niet is staat meer is om de harmonie te handhaven en het zelfgenezend vermogen van de mens wordt als beste medicijn gezien. Het doel van de Chinese Geneeskunde is dan ook om het regenererend vermogen van het lichaam te bevorderen. Dan is het lichaam in staat om zelfstandig de balans te bewaren.

Acupunctuur

Acupunctuur is een complexe medische behandelwijze met als doel herstel van de lichaamsbalans waardoor stoornissen in het functioneren van het lichaam verdwijnen. Acupunctuur kan worden gebruikt voor de behandeling van een groot aantal klachten en ziekten en voor het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Hoe het werkt

Er worden kleine steriele naalden gebruikt. Hoewel de naalden dun zijn, kan het plaatsen van een acupunctuurnaald een kortdurend prikkend gevoel opleveren. Nadat de naald is ingebracht zal dit snel wegzakken en in principe wegblijven.

De naalden blijven ongeveer 20 minuten in het lichaam en in deze tijd kun je heerlijk ontspannen.

Er kan ondersteunend gebruik gemaakt worden van diverse behandeltechnieken zoals: Guasha, Vuurcupping en Moxa (pure kruiden of de lamp).

Balans

Opleiding

Op dit moment volg ik de opleiding Tuina Therapie en Acupunctuur Advanced bij Academie BoYi in Zoetermeer.

Op deze manier wil ik mijn kennis en kunde van de Chinese Geneeskunde nog verder uitbreiden en kan ik nog breder behandelen. 

Tuina Therapie is een massagetherapie en een mooie aanvulling op Acupunctuur. Een ander voordeel is dat mensen met angst voor naalden ook volledig behandeld kunnen worden. 

 

Guasha

Guasha therapie is onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde. Guasha therapie is een schraaptechniek die op de huid plaats vindt. Het betekent ook letterlijk ‘schrapen van ziekten door gestagneerde energie’.

Vuurcuppen

Door met vuur een vacuüm te creëren in de glazen cups worden gestagneerd bloed en afvalstoffen naar de oppervlakte verplaatst en door het lichaam zelf afgevoerd.

Moxa therapie

Moxa (Bijvoetkruid) is verwarmend en helpt het lichaam om spanning en koude los te laten en ruimte te maken voor ontspanning en heling.

Laten we starten

Kom terug in je kracht

In de Chinese Geneeskunde wordt gezondheid gezien als evenwicht tussen Yin en Yang. Dat wat wij in het westen ‘ziekte’ noemen kan een uiting zijn van disbalans tussen Yin en Yang.