Je bekijkt nu Paarden therapie, yoga, reiki, acupunctuur en wat ze met elkaar delen

Paarden therapie, yoga, reiki, acupunctuur en wat ze met elkaar delen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Zo op het eerste oog lijken ze misschien weinig met elkaar gemeen te hebben, maar niets is minder waar en ik zal je proberen uit te leggen waarom.
Einstein zei het al; alles is energie. Alles vibreert en resoneert. Alles. Jij en ik, de planten in de tuin, de stoel waar we op zitten, onze gedachten, geluiden, ziektes, emoties, alles bestaat uit energie. Doordat alles zijn eigen trilling heeft zien we sommige dingen als vaste materie, de dichtheid van de energie is dan hoog, alles zit opeen gepakt waardoor de beweging, de trilling laag is. Andere vormen van energie kunnen we niet direct zien, bijvoorbeeld gedachten of de levensenergie die door ons lichaam stroomt. Deze hebben een hogere trilling. Maar ook hier zit verschil in. Emoties als frustratie en boosheid hebben bijvoorbeeld een lagere trilling dan emoties als vreugde of liefde.


We weten nu dat we uit energie bestaan. Energie moet kunnen bewegen, kunnen stromen. Dan voelen we ons gezond en letterlijk energiek. Echter energie kan ook lager gaan trillen, vaster worden, of geblokkeerd raken. Je kunt dit voorstellen als een rivier of een stroompje. Wanneer het water niet geblokkeerd wordt en goed kan stromen ziet het er helder uit. Wanneer het water geblokkeerd wordt zal allerlei rommel zich ophopen waardoor het steeds meer geblokkeerd raakt. Er kan ook te weinig water (energie) zijn, ook dan verloopt de doorstroom niet zo vlot. In ons lichaam ontstaan er zo allerlei klachten variërend van vermoeidheid en oppervlakkige pijnklachten of ongemakken tot uiteindelijk allerlei vormen van ziek zijn.
Er zijn een heleboel manieren om onze energie gezond te kunnen laten stromen. Van belang is goede, hoogwaardige voeding, goede slaap, voldoende beweging etc. Maar wat nu als je merkt dat je energie niet meer zo lekker stroomt om wat voor reden dan ook? Hoe zou ik je daarbij kunnen helpen?
Daar zijn dus verschillende manieren voor. Als holistisch ingestelde coach kijk ik naar het grotere geheel. Voorbij de symptomen en naar de onderliggende oorzaak. Stel je hebt Burn Out klachten en je komt bij mij, dan kunnen we twee dingen doen; we zien een probleem (Burn Out) en lossen dat op (door bijvoorbeeld voor meer ontspanning te zorgen). We kunnen ook kijken naar wat maakt dat jij zover doorgaat dat je een Burn Out krijgt. Wat ligt daaraan ten grondslag? Zo verschuift onze aandacht naar diepere lagen. Dit doen we door met de aandacht naar ons lijf te gaan. Ons lijf is ontzettend intelligent en weet zelf vaak heel goed wat nodig is. Het geeft ons dan ook genoeg signalen, alleen wij negeren dat vaak of we onderdrukken de signalen. We gaan gewoon door, nemen medicatie, vinden dat we ons aanstellen etc. Wat ik doe is vooral met energie werken. Met de energie die al aanwezig is. En dat kan dus met alle bovengenoemde vormen. Laat me kort uitleggen hoe dit werkt.


Reiki


Laten we beginnen met reiki (handoplegging). Bij Reiki hoef je helemaal geen vraag te stellen (al mag het natuurlijk wel). Bij Reiki kom je ontspannen op de behandeltafel liggen met je ogen gesloten en verder hoef je niets te doen. Ik zal mijn handen vlak boven je of soms op je huid houden en de universele energie stroomt via mijn handen door jouw lijf. Mijn handen zijn daarbij alleen maar een doorgeefluik om de energie te kanaliseren. Ik volg de energie met mijn handen, de energie weet zelf waar het naar toe gaat. Deze vorm van behandelen helpt de energie in jouw lijf om weer te gaan stromen en reguleren. Het heft blokkades op waardoor het helpt om bestaande klachten op te lossen.

Yoga


Wat heeft yoga nu met reiki gemeen? Bij het beoefenen van yoga doen we hetzelfde maar op een andere manier. Onderdeel van yoga is bijvoorbeeld Pranayama wat zoiets betekent als beheersing van de ademhaling of beheersing van de levensenergie. We kunnen met ademhalingsoefeningen de energie in ons lijf reguleren. Net zoals de Chinese Geneeskunde meridianen (energiebanen) in ons lichaam kent, zo zegt de yoga filosofie ook dat er bepaalde energiebanen in ons lichaam bestaan en dat we die kunnen activeren of juist temperen door het doen van ademhalingsoefeningen. Ook met het doen van yoga houdingen zijn we bezig met het reguleren van de energie in ons lijf. Wanneer we Yin Yoga als voorbeeld nemen (een rustige vorm van yoga waarbij een bepaalde houding voor langere tijd wordt vastgehouden) dan wordt er gewerkt met de rekgebieden van de meridianen die uit de Chinese Geneeskunde komen. Wanneer de energiebanen gerekt worden ontstaat er meer ruimte waardoor energie vrijer kan stromen. Nu we het toch over Chinese Geneeskunde hebben:


Acupunctuur


Acupunctuur werkt met diezelfde energiebanen (meridianen). Langs de meridianen lopen Acupunctuur punten. Dit zijn punten waar de Qi (een ander woord voor levensenergie) zich verzamelt. Door deze punten te prikken met een speciale naald en met een speciale techniek kan de doorstroom van Qi worden beïnvloed. Dit is heel simpel uitgelegd, maar zo zie je al de overeenkomst met Reiki en yoga.


Dan de paarden


Wat doen paarden wat hierop lijkt? Paarden zijn enorm gevoelig, Dit komt omdat ze vluchtdieren zijn. Ze scannen 50 tot wel 100 keer per minuut hun omgeving. Dit gaat vaak in zijn geheel aan ons voorbij. Het paard pikt hele kleine veranderingen op. Dit gebeurt ook wanneer wij bij het paard in de bak of een andere afgezette omgeving gaan staan. Het paard pikt elk signaal op en duidelijkheid is van cruciaal belang. Dit heeft te maken met veiligheid. Wanneer de coach vragen stelt reageert het lijf, voor onszelf niet altijd merkbaar, maar het paard merkt dat direct. Wanneer wij niet bij de geblokkeerde energie komen, het pijnpunt (emoties die we niet hebben verwerkt en die daardoor liggen opgeslagen in ons lijf bijvoorbeeld) vaak omdat we dit onbewust omzeilen, zal het paard gaan helpen. De energie stroomt niet goed. Ons hoofd en hart zitten niet op 1 lijn. Er is incongruentie. Kortom, er is onduidelijkheid. Het paard heeft niets aan een verhaal of een vraag. Verhalen en vragen zijn in dez eigenlijk maar oppervlakkig. Zelfs trauma. Voor het paard is alles zoals het is. Zonder oordeel. Er is geen goed of fout. Alles heeft erkenning nodig om te kunnen stromen. Alleen al door bij het paard te zijn kan energie gaan stromen. Er vindt namelijk vanzelf een uitwisseling van energie plaats. Mogelijk houd jij ergens energie vast, omdat je bijvoorbeeld denkt dat het te pijnlijk voor je is wanneer je het vrij laat. Het kan gaan om bepaalde herinneringen, emoties, trauma’s. Toch voelt het paard dat je niet heel bent, niet compleet, want de dingen die jij niet wilt zien zijn toch ook onderdeel van jou. Het paard zal je uitnodigen om deze energie in beweging te zetten. Hieraan komt de coach te pas om het geheel te begeleiden.
Zo zie je dat deze vormen van coachen, therapie of healing in essentie precies hetzelfde doen.
‬Kom gerust in contact wanneer je vragen hebt!

Geef een reactie