Je bekijkt nu Het hazenpad

Het hazenpad

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vanmorgen zat er een jonge haas op mijn pad. Dit jonge dier heeft zich in de afgelopen weken regelmatig laten zien. Hij lijkt zich volledig thuis te voelen in mijn tuin. Soms huppelt hij speels en onderzoekend alle kanten op en ik heb hem zelfs eens een hazenslaapje zien doen. Vlak naast mijn raam tegen een grote plantenbak in het hoge gras. Heel aandoenlijk om te zien. Dat is ook de plek waar ik hem al een paar keer naar toe heb zien rennen wanneer hij blijkbaar gevaar voelde. Hier voelt hij zich duidelijk veilig. 

Vanmorgen zat hij op het pad en hij schrok niet eens toen ik de deur opende en hem goedemorgen zei. Eigenlijk best bijzonder toch? Hazen staan er bekend om nogal angstig te zijn. Dit diertje heeft misschien nog niet veel te vrezen gehad in zijn jonge leven.

Volgens het Sjamanisme zijn dieren onze helpers. Ze verschijnen om ons persoonlijke boodschappen te brengen. Hierbij gaat het om de essentie van dat dier en niet om die ene verschijning. Sjamanen spreken over ‘krachtdieren’ en ‘totemdieren’. Zij brengen inzichten en je kunt hun specifieke krachten benutten door je te verbinden met het dier. 

Nu is een haas zien hier op de Veluwe op zich niet heel bijzonder, maar toch voelt dit anders. Het lijkt alsof we op een bepaald niveau verbinding met elkaar kunnen maken. We voelen ons veilig in elkaars energie. Zou deze jonge haas mij iets willen vertellen? 

Nieuwsgierig als ik ben ging ik op onderzoek uit. De termen ‘angsthaas’,  ‘het hazenpad kiezen’ of ‘haastige spoed….’ ken ik natuurlijk wel. En wat dacht je van de term ‘ontHAASten’? Hazen staan ook voor geluk, denk maar aan het hazenpootje. Ik check diverse bronnen en vind herhaaldelijk dat de haas staat voor ‘vruchtbaarheid’ in de brede zin van het woord. Bijvoorbeeld voor de geboorte van nieuwe ideeën of plannen. Op het moment dat de haas voor het eerst verscheen in mijn tuin was ik net begonnen met het opzetten van BijDeborah. Is dat toeval? En de angsthaas dan, hoe zit het daarmee?

De haas komt in vele oude culturen voor en staat voor vele prachtige mythen. Inmiddels raak ik ervan overtuigd dat deze jonge haas me een positieve boodschap komt brengen. Het dier in mijn tuin gedraagt zich ontspannen en lijkt tussen het knabbelen aan het gras door vooral te onderzoeken en te spelen. Ik vind het niet bepaalt een angsthaas. Haastige spoed lijkt het ook niet te hebben. Ik besluit dit bezoek te beschouwen als een teken dat ik vertrouwen mag hebben. Dat ik misschien zelfs wel met hazensprongen vooruit kan gaan. Me veilig mag voelen wanneer ik mezelf ben. 

Welk dier komt jou steeds weer bezoeken? Welk dier kom je tegen op plekken waar je het niet verwacht? Misschien droom je wel steeds over een bepaald dier. Wat zou het jou te vertellen hebben? Voor dit alles hebben we geen enkel wetenschappelijk bewijs. Het is een uitnodiging om naar je intuïtie te gaan en je te verbinden met andere werelden, net zoals de Sjamanen dat doen.

Geef een reactie